Om folk som inte är feminister och varför de är idioter


När jag drog igång stadens egna lilla PopUp shop med endast lokala hantverksprodukter var stämningen mycket positiv och mina erfarenheter har varit överlag väldigt goda. Men några andra som varit involverade tyckte att det skulle vara så jobbigt när man ska "jobba med kvinnor".

Jasså? På vilket sätt? Jo, för att kvinnor i en grupp funkar liksom inte enligt dem.
Såna här stunder överväger jag fysiskt våld men p.g.a. samhällets normer avhåller jag mig från att bruka knytnäven på nämnda person.
Kvinnor jobbar inte bra ihop för att de pratar skit om varandra, de är avundsjuka, de gnäller och så skvallras det, etc. Alltså seriöst, pulsen stiger för varje tecken.

Jag har jobbat på flera olika arbetsplatser men det största problemet har nog aldrig varit en grupp kvinnor, snarare en äldre, gammaldags, patriarkal man (chef) utan något som helst förstående för dagens moderna samhälle.

Jasså det pratas skit om folk, säger ni? Jag föreslår att ni tar kontakt med någon som jobbar på Stora Enso (Uni-Pak) i Tjöck. Det lär vara fruktansvärt hur det snackas skit om folk där. Ryktesspridningen är inte sen att starta efter att du skiljt dig, cirka fyra månader efter skilsmässan utan en ny tjej vid din sida kan du vara säker på att ALLA diskuterar huruvida du är bög eller inte. (Av företagets ca 55 anställda är ca. tre stycken kvinnor.)

Avundsjuka ja, en av dödssynderna (om man nu tror på sånt) är väl knappast något fenomen förbehållet en grupp kvinnor? Alla människor utan självdistans och självkänsla (alltså de flesta) är avundsjuka på varann, oberoende om det handlar om karriär, utseende, materiella ting osv. Mer upplysta är också avundsjuka, om kanske mer sällan.

Varför, o varför uppfattas diskussioner, utbyte av åsikter och kritik inom en just kvinnogrupp som "gnäll"? Det finns inget "gnäll" det finns bara diskussioner, utbyte av åsikter och kritik. Fullständigt normala saker som leder till utveckling och är rentav hälsosamt inom en grupp kolleger, vänner eller andra samlingar av människor. Ingen använder ordet "gnälla" när män "gnäller" kanske "tjafs" eller "klaga" men den negativitet som redan förknippas med ordet "gnälla" är förbehållet oss kvinnor, fantastiskt, tack.

Och sist men inte minst, skvallrandet. Än en gång vill jag att ni ska kontakta nån som jobbar på Uni-Pak. Där vet andra oftast mer än du själv om ditt sexliv, ekonomiska situation, familjeförhållanden och hälsa.

Och nästa gång du besöker ABC en söndag eftermiddag (eller annan valfri mack, ogillar kedjor som ABC men det verkar vara det som är "inne" bland folket, oavsett ålder.) Ser du nypermanenterade 75-åriga tanter med handväska i konstläder och "bättre jackan" på? Nä, där sitter drösvis med oborstade, lippisprydda medelålders, och äldre män med Valmet jacka och Sievi arbetsskor (någon enstaka har tvingat med sin hustru, de ser oftast extremt lidande ut) och dricker kaffe. Sitter de tysta? Nej det gör de verkligen inte, det skulle ju vara pinsamt att bara sitta och stirra. Så de diskuterar, pratar och utbyter information, om sig själva och framförallt andra. Alltså samma saker som kvinnorna gör när vi anklagas för att "skvallra".

När en kvinna (hon som främst haft dessa åsikter) lyckas prata skit om varenda en av de andra i ett gäng på 30 stycken hantverkare (och 50% av världens befolkning) och lyckas nervärdera dem till nån slags hönsskock som det nog minsann skulle bli nån ordning på bara det åtminstone skulle finnas en tupp i hönsgården, så blir jag ju bara helt störd i hjärnan av hennes äckliga utlåtande.

Det finns plats i "helvetet" (om man nu tror på sånt) för människor som baktalar, misstror och sprider rykten om andra men en alldeles speciell avdelning finns reserverade för kvinnor som inte hjälper varandra.
Vi har det tillräckligt svårt i ett mansdominerat patriarkalt samhälle, vi behöver inte tala skit om varandra också. Alltså sluta med det, nu.

iDa

Feminismcheck:

Vill du ha lika betalt för lika arbete, lika behandling, lika möjligheter oavsett kön, ålder, religion eller hudfärg?
Svar "ja", grattis du är feminist.
Om svar nej, grattis du är en idiot.
24.12.2012 kl. 13:14

I'm alive! + new project

Wau, jag e seriöst en usel bloggare. Borde nog blogga oftare, det var ju hur kul som helst att läsa sina gamla juttun :)

Anyways har ja lite nya saker på gång. Jag har gett idén till duktiga hantverkare i Kristinestad att starta en hantverksbutik. Vår butik "Handmade in Christinae Stadh" öppnas imorgon!!

Mer om det sen.

Här är saker som jag kommer att sälja:Antikbehandlat foto.

Tavlorna är köpta på loppis och så har jag bara klippt ut snygga bokstäver och skrivit trevliga saker.

Jag kommer ihåg när jag klippte vackra bilder och recept ur mammas damtidningar. Jag gjorde födelsedagskort precis som mina föräldrar och deras vänner, recepthäften och annat kult och fult ibland :D

Jag gör fortfarande samma saker, men damtidningarna är mina och konsten jag gör ser lite annorlunda ut.Seriöst vilken kackig bild. Nåja you get the picture.
Ramen är en gammal spegel köpt på Minimani för 9,90 som min pojkvän föll på i fyllan för 3-4 år sedan :D heheh. Han blödde som en stucken gris och hade sår över ben, armar och rygg. Tihih.. Just då var det inte så kul men jag tyckte ändå det var rätt åt honom när han ha så full, och vadå ja var ju sur över att min spegel gick sönder. Och nej, jag fick aldrig en ny.
 
Spegelramen har hängt med alla dessa år och nu äntligen har den fått en värdig användning. Den som spar han har.Mer antikbehandling.
Några tavlor i närbild. Pinuptavlan med brända bullar står det "Bake my day" på.
Andra pinup tavlan säger "Fuck off" den lilla säger "Life" and my favourite "Born free".


// iDa
07.06.2012 kl. 20:58

Hur man tjänar pengar

Wau, märker en viss trend här. Har inte alls haft tid/ork att uppdatera bloggen med mitt nya jobb. Oh well, som tur är tog jag inte så stor stress av det.

Men nu ville jag dela mer er av mina erfarenheter från idag.
Jag befinner mig för tillfället i Norrköping i Sverige. Tog lunch och gick in via Myrorna. (Butiken är enorm och det är onödigt att försöka hinna med allt på en dag) Idag började jag med husgeråd och sånt.

Där fyndade jag en kaffekanna och glas, som visade sig vara mycket värdefulla. Jag visste att de var av inhemsk design men inte att vinsten skulle bli över 4 och 10 faldig.

Köpte två stycken snapsglas designade av Wirkkala för 25 kronor styck. De är värda upp till 12 e styck sålda i Finland. Två grogglas för 30 kronor styck fick också följa med. De säljs för cirka 15 e styck.

Köpte också en röd emaljerad kaffekanna av märket Finell, för 50 kronor. I Finland säljs de för cirka 75 e.

Så tjänar man pengar. Förutom att jag inte tänker sälja dem..


biz // iDa

Exakt en sån här! <3
08.11.2011 kl. 16:08

When I googled too much

Autcsh.. ibland går man in på sajter dit man inte borde gå. Och då menar jag inte när du porrsurfar och din hårddisk töms när du fått ett virus.

Jag googlade ett namn, which name, I wont tell. Men jag hamnade in på en nationalsocialistisk sajt, scary.

Så kan det gå när man är journalist och dumma nazister mobbar ens tidningsjuttun om multikultur. Men det är sånt man får ta. Bara tuffa tjejer och killar blir journalister, am I cut out for this?


// iDa
15.06.2011 kl. 21:46

Too far too long

Whats new?

Hmm dryspell at work.
Nytt hus.
Blåmärke på handen av batteriet i hallen.
Köpt en biobänk.
Hooked on SATC, again.
SOMMAR.

Blogga oftare.

Puss.
15.06.2011 kl. 21:32

B.N before Novello, A.N, after Novello

Det fanns en tid före och det finns en tid efter Novello.

Lyckligt ovetande om detta underbara ställe var vi alla före resan. Nu efteråt har jag krabbis, morkkis och allmän längtan. Inte så bokstavligen talat alla dessa tre men iaf...

Utan denna resa hade jag nog aldrig blivit bekant med och träffat så många italienare i den norra Piemonte regionen. Hjälpsamma, vänliga och hjärtliga människor. Och en och annan snygg Italiano ;)

Men nu när man väl upplevt det vill man bara ha mer och mer och mer...! Det är därför jag håller mig borta från kaffe, the och tobak, jag önskar mig inte fler beroendeframkallande saker. Resorna är min drog.

Min abstinens efter en resa har blivit värre och värre med åren. Det här är det värsta jag upplevt hittills. Suck. MÅSTE planera in nästa resa. NYC anyone?

Om alla skulle resa till Novello, eller någon annan underbar liten ort som Novello och uppleva det vi gjorde och få nya intryck och idéer, skulle det vara fred på jorden.

Och de avslutande orden: An Americano, Americano, Americano, an Italiano, Italiano, Italiano ... dum du dum... whisky and soda ;)

Ni kanske får se en bild sen nån gång.


Bizous // iDa
13.05.2011 kl. 14:05

Starting over, yet again

Vissa börjar ett nytt liv varje månad. Inte bara 1 januari. There's no time like the present. ;) Namnet på dagens inlägg kommer Sex and The city seriens episod "Cover girl" från säsong 5. I avsnittet är Carrie, Miranda och Charlotte i en bokaffär för att köpa en bantningsbok till Miranda. Charlotte går bort till "Self-help" avdelningen och där finns en bok med titeln: Starting over, yet again. Mmm inspirerande :D heheh..

Därför har jag gjort upp en plan för mitt nya projekt: "Ida må bra 2000- projektet." Eller något ditåt.

För att nå mina mål har jag skridit till verket och anställt en personal trainer och life coach. Efter lång eftertanke och en prövotid har jag anställt personen jag litar mest på, min syster.

Dynamic, devilish duo.

Ljusare nätter och varmare dagar gör att jag börjar sakna mitt blonda hår igen. Jag har gillat mitt mörka men.. Jag vill inte blondera det mer för det är så slitsamt. Vi får se, jag låter det blonderas av sig själv nu i sommarljuset och färgar inte om det. Har redan flera centimeter av utväxt men det syns knappt för mitt eget hår är ganska mörkt också...

Så när sommaren är slut ser jag ut så här:+ lite mörkare och längre hår.

Jag kunde postat en bild av Heidi Klum men det är bara orealistiskt.

Jag är ju trots allt bara dryga 166 cm, som Marilyn.

Biz! // iDa
02.05.2011 kl. 15:09

Confessions of a materialist - Radioapparater och fotografering
Cadillac radio. Wrooom.

Så tråkigt att bara ha två bilder men jag behövde tänka på något annat och skrev snabbt ihop ett minimalt inlägg.
Jag ska igen börja lägga in fler bilder som jag tagit själv men min dator är i Vasa på service och min kameraladdare är också borta.
Bilderna representerar 2 av mina tyvärr så stora ha begär. Radio apparater och överlag gammaldags elektronik, allt från gamla LP spelare med träram till pastellinramade radioapparater från 50-talet till 80-tals transistorradion med C kassettspelare.

Polaroidbilden påminner mig om mina 2 Polaroidkameror som väntar på att användas + mina många andra gamla kameror jag inte ens prövat om de funkar. Det borde jag ju. För att inte tala om mina digitala kameror som kunde förgylla er med färskt fotomaterial.
Och gamla foton köper jag alltid på loppis om jag hittar. Senaste fyndet var cirka 45 mindre och större bilder med reklammaterial från YLE och MTV3, bilderna var från olika filmer och tv-program och på baksidan fanns det en liten beskrivning av programmet. Kanske hade man sänt dem till tidningar för att ha med dem på tv-sidorna?Siperia opettaa.


// iDa
08.04.2011 kl. 12:28

Clothing swap!
Vi kommer på ReShopen i Kristinestad att ordna här någon gång under året ett klädbytartillfälle. Men först skall vi åka till Malakta i Malax kommande söndag för att få inspiration.
Jag har ordnat två klädbytartillfällen hemma hos mig i Vasa och det var riktigt roligt. Ni kan läsa om det i kanske förra eller förrförra numret av Österbottniska Posten, ÖP.Biz // iDa
04.04.2011 kl. 12:14

Secondhand modevisning i Kristinestad i maj!

I maj kommer Röda Korsets loppisbutik ReShop tillsammans med Kristinestads ungdomsråd och andra aktörer och frivilliga att ordna en modevisning med loppiskläder på Bio Dux innergård i Kristinestad.

Vid ena sidan av gården finns Bio Dux, kulturhuset Dux och på andra sidan Röda Korsloppiset ReShop.

Igår träffades vi för att diskutera och Hanna, har redan tagit fram en hel del kläder som vi kan utgå ifrån. Vi har redan valt ut tre olika teman för modeshowen men dem avslöjar jag inte ännu.

Kolla in Hannas och ReShopens och MIN blogg för mera info.Så här kanske det kommer att börja se ut.. det får vi se i maj!

biz

//  iDa
30.03.2011 kl. 10:04

Ekologi och hållbar utveckling

Nästa helg går jag en kurs som Marthaförbundet ordnar som handlar om hållbar utveckling för att bli Marthainspiratör.

Ska bli väldigt intressant.Biz // iDa
25.03.2011 kl. 11:49

Jag ska utbilda mig!

Innan jag ens blivit klar pol. mag från ÅA i Vasa har jag börjat överväga att utbilda mig inom etnologi. Att forska är ju superintressant! Med lite övning och lite utbildning kanske jag kunde bli riktigt duktig. Jag gör säkert en hel massa vetenskapliga fel i min forskning inom julstadsprojektet men en noggrann källförteckning har jag i alla fall.
That's gotta count for something, right?

Och historien sträcker sig några miljoner år bakåt i tiden. Jag kommer aldrig att gå utan jobb i alla fall!Den här fina bilden kommer upp när man googlar "etnologi".

biz // iDa
18.03.2011 kl. 11:20

Klaga på småsaker

Folk som klagar på småsaker irriterar oftast, medan andra menar att det visar på att man är "bara människa". Inhimillistä, helt enkelt.

Här är min klagovisa.

Har fått en massa böter för mina Tritoniaböcker. Fick be syrran föra tillbaka dem.
Ställde klockan fel och försov mig idag.
Hade ett tråkigt samtal med en god vän igår.
Datorn fick skickas på service så jag kan inte göra det jag tänkt idag.
Dessutom, perus: känner mig ful och fet och har smutsigt hår. Najs.


Fuck you all.
Av bandet "Lepra" från TV-serien Adam&Eva.


// iDa
14.03.2011 kl. 12:35

Vid Olof Palmes grav

Några dagar sedan var det 25 år sedan Olof Palme mördades. Jag var inte ens född då men paralleller drogs till mordet på Anna Lindh som jag minns mer än väl.

Detta hände alltså 1986 och ni kan förstå min förvåning när jag sitter och läser Lotta Svärd distriktets julhälsningstidning från 1921 där en text har samma rubrik som i detta inlägg.

"I Sigtuna, den gamle staden vid Mälaren i kristendomens förnämsta bålverk i Sverge under äldsta tider" finns en gammal kyrkoruin där en grav bär namnet "Olof Palme".

Olof Palme, född 21 sept. 1884, stupade vid stormningen av Tammerfors den 3 april 1918. Sitt liv ägnade han historisk forskning och strävan för höga mål. Han föll till befästande av de uråldriga banden mellan Sverige och Finland.

Som ett eko från det förflutna. Den här Olof Plames minne lever också vidare.

// iDa
07.03.2011 kl. 11:07

Mormorsrutor

För många år sedan fastnade jag för detta enkla hantverk, att virka mormorsrutor. Tiotals rutor senare har det inte blivit någon filt av dem, inte än i alla fall.

Men så kommer Hanna och berättar att hon skall ordna en mormorsrutekväll på ReShoppen i Kristinestad. Skönt!

Dessutom verkar de ha ett mormorsrutefiltprojekt på gång. Antagligen för välgörenhet. Då kan jag donera bort de rutor som inte längre faller mig i smaken. Jee..!
Jag valde att göra dem med vit botten men kanske jag får börja om och göra dem med svart istället. Mycket snyggare. Och mycket mer jobb att göra om allt.. woojeah.Bizous // iDa
25.02.2011 kl. 13:58

Jag är Ida, 26 år ung. Jag bor för tillfället i en liten röd stuga från 1700-talet mitt i centralaste Kristinestad. Jag har 100 m till jobbet där jag jobbar som projektledare för "Jul i sjöstaden" där jag forskar bl.a. i gamla jultraditioner och försöker väcka dem till liv. Kolla vår blogg: www.mother-christmas.ratata.fi I framtiden vill jag jobba med mänskliga rättigheter, som utrikeskorrespondent eller på Journalister utan gränser. Inredning, musik, resor, världspolitik, kläder, design och stil, vintage, kameror, foton, historia, lopptorg, bibliotek, övergivna hus, ekologi, återvinning, filmer, matlagning och arkitektur är saker som inspirerar och intresserar.

Senaste kommentarer

09.06, 16:13I'm alive! + new project av Oonis
19.01, 20:17Vuxenhet vol. 3 och sanning av Johan
02.05, 19:17Starting over, yet again av http://evelinaknipstrom.com
27.02, 12:30Mormorsrutor av krisse